Полицията разтури пропалестинския протестен лагер в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Стотици полицаи си проправиха рано тази сутрин (местно време) път през барикади и множество протестиращи до площадa в центъра на комплекса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), за да разтурят палатковия лагер, издигнат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, съобщи Ройтерс. Агенцията добави, че предната вечер лагерът на протестиращите студенти е бил нападнат от поддръжници на Израел. 

Акцията малко преди зазоряване на полицията на американския щат Калифорния е отговор на изблиците на напрежение в университетските кампуси в САЩ, където протестите срещу израелските действия в ивицата Газа водят до сблъсъци както с полицията, така и между самите демонстранти, предаде БТА.

От телевизионни кадри се вижда, че арестувани в района на UCLA са били най-малко шестима души. По време на сблъсъците на лагеруващите студенти с полицаите са отекнали няколко взрива.

Демонстранти със саморъчно направени щитове и разпънати чадъри са се опитали да спрат полицаи с шлемове, нахлули в палатковия лагер, отбелязва Ройтерс.

Местният телевизионен канал Кей Ей Би Си показа между 300 и 500 протестиращи в границите на лагера, очертани от барикади, и около 2000 поддръжници на протеста извън барикадите.

Преди да започнат да пристъпят към действие към 3:15 ч. сутринта, полицаите са чакали часове наред, посочва Ройтерс. Служителите на реда са били водени от калифорнийските магистрални полицаи, които освен с шлемове са носели щитове и палки, описва агенцията.

Ройтерс припомня, че вчера ръководството на университета е отменило всички занятия след свиреп сблъсък между лагеруващите и група маскирани контрапротестиращи, които са извършили изненадващо нападение късно във вторник вечерта.

Пропалестински демонстранти твърдят, че опонентите им са мятали бомбички по палатките. Рано сутринта вчера полицията се е намесила, за да въдвори ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка